ČESKÁ SPOLEČNOST PRO OSVĚTLOVÁNÍ

Světový unikát

21.09.2009 07:02

Lidé ze Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení ve spolupráci s Českou společností pro osvětlování a Technickou univerzitou v Ostravě měřili vliv veřejného osvětlená na noční prostředí - rušivé účinky světla. Ty jsou mezi laickou veřejností známy jako "světelné znečištění".

Jen výlohy obchodů, okna domácností a reflektory od aut se staly na zhruba jednu hodinu jediným zdrojem světla.

Dne 18.9.2009 v čase od 1.00 do 2.00 hodin zhaslo v Liberci najednou 11 000 svítidel veřejného osvětlení.

“Chceme tímto způsobem zjistit, jak co nejšetrněji používat veřejné osvětlení,“ vysvětlil předseda Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení Tomáš Maixner.

Světla je v obcích spíš málo než moc

Výsledky měření budou známé až po novém roce, nicméně podle předsedy Maixnera obce svítí spíš málo než nějak přehnaně. To platí i o Liberci, jehož mnohé části se topí v pološeru, i když je veřejné osvětlení rozsvícené naplno.

Měření je světovým unikátem

Vědci ovšem neměřili světelné znečištění jen ve městě Liberci, ale v celém Libereckém kraji. Ve středu začalo měření už ve 20.00 hodin. V Liberci se měřilo z Ještědu, v kraji pak byly jako další měřící stanoviště vybrány hrad Bezděz nebo rozhledna Kozákov.

„V celém Libereckém kraji,  včetně Jablonce nad Nisou, kde jsme měřili o den dřív, zhaslo najednou sedmdesát tisíc svítidel. V tom, že se posuzuje tak velká rozloha najednou, jde o jedinečné měření, které nemá v celém světě obdoby. Alespoň co víme,“ řekl místopředseda společnosti Jiří Tesař.

Podle výsledků měření vypracují studii o tom, jak se kde svítí. „Budou v ní například zahrnutá místa, kde se svítí málo, kde ve veřejném osvětlení používají špatná svítidla, anebo jestli se naopak někde nesvítí zbytečně,“ zdůraznil předseda Tomáš Maixner.

Jak dodal, měření ukáže třeba i osvětlený billboard někde u silnice v polích. Výsledky měření předají vědci na začátku příštího roku starostům Libereckého kraje.

„Veřejné osvětlení je v obcích a městech důležité z několika důvodů. Především chrání bezpečnost obyvatel, neboť bez světla by jistě ve městech více bujela kriminalita. Současně pomáhá orientovat se motoristům, a pak vede chodce, takže chrání jejich zdraví,“ doplnil Maixner.

Jak dodal, čím víc je světla v obcích, tím líp, protože pak jsou cesty bezpečnější - sníží se nehodovost, ale i kriminalita. Současná intenzita veřejného osvětlení je kompromisem mezi technickými a ekonomickými možnostmi společnosti.

V Jablonci kvůli experimentu svítila i Střelnice

Světlo ze světlometů na jablonecké Střelnici byla součástí měření už ve středu večer. Lidé z Jablonce jsou na jas z okolí stadionu zvyklí a nepřikládali mu větší význam.

"Myslel jsem, že jsou tam zase nějaké závody, ale při nich se ozývá i zvuk moderátora nebo hluk z hlediště," poznamenal náhodný chodec.

Jablonec ostatně nevybrali k experimentu náhodou. Systém veřejného osvětlení zde totiž, jako v jediném městě v kraji, umožňuje regulovat intenzitu osvětlení. Jablonec má regulované osvětlení už čtyřicet let.

Vyhledávání